Bakgrund – hur kommer det sig att vi gräver i Ytterby?

Göteborgs Universitets arkeologiska undersökningar började som en fråga om var staden Kungahällas äldsta lager fanns någonstans. Det medeltida Kungahälla ligger vid Nordre älv, inte långt från det nutida Kungälv, och grävdes ut under 1980-talet. Dess kulturlager är dock inte äldre än från tidig medeltid (1080 e. Kr.). Forskare tror att det måste ha funnits en kungsgård och en boplats innan staden anlades – men var?

 

I de isländska sagorna omnämns kungsgården Kungahälla, och beskrivs som en viktig politisk mötesplats där den norske, svenske och danske kungen möts flera gånger under vikingatid och tidig medeltid. Kan vi arkeologer hitta denna kungsgård, även om den inte låg på samma plats som den medeltida staden Kungahälla?

 

Doktoranden Kristina Bengtsson, som arbetar med en avhandling i arkeologi vid Göteborgs Universitet, var den första att söka efter Kungahällas tidigaste faser. År 2004 öppnade man upp en mindre yta nedanför gravfältet Smällen (RAÄ 22:1), som för övrigt är ett av Bohusläns största gravfält. Resultatet av dessa provgropar, och av de fosfatkarteringar som man också gjorde, visade att en boplats låg nedanför gravfältet.

 

De följande åren utvidgades undersökningarna, och år 2005 började GU bedriva seminariegrävningar för arkeologistudenter på boplatsen nedanför gravfältet. Sedan dess har det funnits två utgrävningsytor i Ytterby – dels Kristina Bengtssons forskningsgrävning, och dels Institutionen för Historiska studiers seminariegrävyta.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0