Välkommen!

Välkommen till bloggen Arkeologi i Ytterby! Här publicerar vi nyheter och bakgrundsfakta om de arkeologiska undersökningar som Institutionen för Historiska studier vid Göteborgs universitet bedriver i Ytterby.

Utgrävningarna i Ytterby började med doktoranden Kristian Bengtssons efterforskningar kring var kungsgården Kungahälla låg innan den medeltida staden Kungahälla etablerades vid Nordre älv. År 2005 började Institutionen för Historiska studier bedriva seminariegrävningar för b-kursstudenter i arkeologi, och för varje termin har utgrävningarna ökat i omfång.

Undersökningarna är en del av Kungahällaprojektet, vilket bland annat omfattar seminariegrävningar och sommarkurser för studenter i arkeologi. När årets undersökningar inleddes hade ca 400 kvadratmeter undersökts. Två huslämningar från förromersk järnålder (år 500-0 före Kristus) och en folkvandrings- och vendeltid (ca år 400-800 efter Kristus) har konstaterats, och för närvarande undersöker vi fler huslämningar. Inom kort kommer mer information!
Här ovan ser ni lämningarna efter Hus I, II och III såsom de såg ut under undersökningarna 2009.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0